Pandemi süreci, ihtiyaç bilinçlenmesi konusunda da farkındalık yarattı. Tüketicilerin dışa dönük ihtiyaçları azalsa da talepler farklılaşarak devam etti. Bu talepler çoğunlukla e-ticaret üzerinden satın alımlarla karşılandı. E-ticaretin pratikliği, müşterinin pazaryeri arayışlarında istediği ürüne kolaylıkla ulaşması, ödeme kolaylıkları ve indirimler ile e-ticaret hacmi bir önceki seneye göre çok büyük bir artış gösterdi. Bankalararası Kart Merkezi’nin 2019 değerlendirme raporuna göre oldukça gelişmiş olan kart harcamalarında her 5 TL’lik kart ödemesinin 1 TL’si internetten gerçekleşti.
Neler Satın Alındı?
Türkiye’de 10 Mart’ta görülen ilk vakadan itibaren evlerine kapanan herkes, tüm satın alımlarını internet üzerinden gerçekleştirmeye başladı. Iyzico’nun araştırmalarına göre, sektörel paylar şöyle şekillendi:
Kitap satışları, haftada %32 artış gösterdi. Tutar ortalaması 80 TL oldu.
Hobi ve oyun sektöründe büyük artış görüldü. Pandemi sürecinin ilk haftasında, bir önceki haftaya göre %46 daha fazla satış gerçekleşti. Ortalama sepet tutarı 75 TL idi.
Ev eşyası satın alımında e-ticaret hacmi %165, işlem adedinde ise %117 gibi rekor artışlar gözlendi. Araç kiralama, yurt içi ve yurt dışı seyahat sektöründeki harcamalarda ise çok büyük düşüş gerçekleşti.
Pandemi Bir Araya Getirdi
Bu süreçte fiziksel olarak gerçekleştirilemeyen kucaklaşma, yardım kampanyaları gibi çeşitli bağış yollarıyla gerçekleşti. 16 Mart ile 23 Mart haftaları yardım kampanyaları karşılaştırıldığında, yardım kampanyası tutarları %232 arttı. İşlem adedi ise %104 olarak gerçekleşti. İnsanlar, hastalıkla ilgili tüm endişelerini, birbirlerine destek olarak azalmaya çalıştı. Kısaca, pandemi ile başlayan yeni yaşam düzeni, insanların birbirine tutunmasını sağladı.
Bu süreç, e-ticarete yönelik yeni projelerin oluşmasını da sağladı. Sizin de aklınızda kurguladığınız bir e-ticaret projesi var ise profesyonel destek için bizimle iletişime geçin.
Lizbon Cad. No: 33/4-5 Aşağı Öveçler Çankaya / Ankara