Türkiye’deki Oyun Dünyası ve Mobil Uygulamaların Geleceği
22 HAZİRAN 2020
Türkiye’deki Oyun Dünyası ve Mobil Uygulamaların Geleceği
Dijital platformların gelişmesiyle birlikte oyun uygulamaları da çeşitlenmeye devam ediyor. Türkiye’de oyun sektörü daha çok genç yaş gruplarının ilgisini çekmekle birlikte her yaş grubundan kullanıcıya hitap ediyor. Yerel oyun firmalarına yapılan yatırımlardaki artış oyun sektörünün gelişmesine önemli katkılarda bulunuyor. Küçük yazılım firmalarının daha büyük uluslar arası firmalar için oyun üretme fırsatı da doğmuş oldu.
Rakamlarla Oyun Dünyasının Ülkemizdeki Durumu
2019 yılında mobil uygulamalar ve oyun sektörünün geleceği uluslar arası bazda 150 milyar dolar ciroyu işaret ediyordu. 2018 yılında ise bu rakam 138 milyar dolar civarındaydı. Türkiye’nin oyun sektörü geliri toplamda 864 milyon doları gösteriyordu. 2020 yılı içerisinde bu rakamın 1 milyar doları bulması bekleniyor. İstatistiklere göre ülke nüfusumuzun %80’i yalnızca Türkçe dilini biliyor. Bu nedele dijital uygulamalar ve oyunlar için yerelleştirilmiş içeriklere duyulan ihtiyaç da artıyor. Türkçe’ye uyarlanan içerikler daha fazla oyun kullanıcısına erişmede önemli rol oynuyor. Kendi dilinde oyun erişimine sahip olan kullanıcılar ilgili firmaların oyunlarını satın almayı daha çok tercih ediyor. Gelişen sektör, daha fazla oyun seçeneğinin Türkçe’ye uyarlanmasına yardımcı oluyor.
Pazardaki Mobil Uygulama Sayısı Arttı
Bu yılı baz aldığımızda PC oyunu sayısının stabil olduğunu görüyoruz. Pazara giren mobil oyunların sayısı ise PC oyunlarına oranla daha fazla görünüyor. Bununla birlikte mini oyun stüdyoları da çeşitlenmeye başladı. Türkiye’deki oyun sektörü söz konusu olduğunda genç ve istikrarlı bir oyuncu nüfusuna sahibiz. Bu nedenle pek çok oyun firması Türkiye’yi verimli bir oyun pazarı olarak görüyor ve bu açıdan yatırımlarını arttırıyor. Oyun yazılım firmaları yavaş da olsa sayıca artmaya devam ediyor. Kişi başı oyun satın alım değeri sorun oluştursa da belli bir kitle mobil oyun platformlarından alım yapabiliyor. Türkiye oyun pazarı Orta Doğu’ya açılan bir köprü görevi gördüğü için yabancı yatırımcıların gözdesi olmaya devam ediyor.
Bilinçli Oyun Kullanıcıları Sektörü Geliştiriyor
Türkiye’de oyun sektörüne dair olumsuz önyargıların kırılmaya başlamasıyla birlikte bilinçli oyun kullanıcılarının da sayısı artmaya başladı. Pek çok marka oyun sektörünün ve mobil uygulamaların gücünü fark ederek yatırımlarını bu alanlara yönlendirmeyi tercih etti.Oyun organizasyonlarının artması da bu sektörün canlanmasına önemli katkılar sağlamaya devam ediyor. Okullarda ve farklı platformlarda oyun ve mobil uygulama sektörünün geleceğine dair dair eğitimler verilerek gerekli farkındalığın sağlanması amaçlanıyor.
Konu hakkında merak ettikleriniz ve yazılıma yönelik projeleriniz için bize ulaşabilirsiniz.
Lizbon Cad. No: 33/4-5 Aşağı Öveçler Çankaya / Ankara