Bugün bütün dijital medyalara ayrılan vaktin yarısını mobil uygulamaların oluşturduğunu biliyor musunuz? Bu gerçekten de 2020 özelinde oldukça heyecan verici bir istatistiktir. Mobil dünya için asıl heyecan verici olan tarafsa bu yükseliş trendinin aralıksız şekilde devam edecek olması. Önümüzdeki 15 senelik zaman zarfı içinde mobil uygulamalar, internet alışkanlıklarımızın hemen hemen tamamını belirleyecek. Kullanıcılar tarayıcılar üzerinden web sitelerine girmek yerine bir uygulama üzerinden ihtiyaçlarına yanıt bulmayı daha fazla tercih ediyor. Bu hem hızlı ve pratik yol, internet kullanıcı alışkanlıklarını önemli ölçüde değiştiriyor. Akıllı telefon ya da tablet gibi cihazlara özel olarak kodlanan yazılımlar mobil uygulama olarak tanımlanır. Daha estetik, verimli ve kullanışlı bir internet deneyimi için mobil uygulamalar artık hayatın her noktasında bizlerle.
Akıllı telefon kullanımın zirve yaptığı bu dönemde mobil uygulama, artık başlı başına bir sektör haline gelmiş durumda. Google Play Store ve App Store gibi dev sanal mağazalarda A’dan Z’ye yüzbinlerce mobil uygulamanın kitlesi ile buluşmak için beklediğini görebilirsiniz. Bu gerçekten de olağanüstü bir pazar olarak düşünülebilir. Yazılım anlamında gerekli altyapıyı oluşturan, bu alana yatırım yapan ve nihayetinde doğru mobil uygulamaları oluşturan firmalar, bu ivmeden karlı bir şekilde ayrılacaktır. Geleneksel kalıplara bağlı kalan ve yeni gelişmelere adapte olmakta zorluk çeken kurumlar ise ne yazık ki çağın gerisinde kalacaktır. Bu bir tahmin ya da öngörüden öte kesinlik içeren bir bilgi olarak öne çıkar. Çünkü önümüzdeki dönemi belirleyen anahtar kelimenin yazılım olacağı ortadadır.
Doğru fikirleri güçlü yazılım projeleri ile bir araya getirenler, online mecralar üzerinden firmalarının vizyonuna apayrı bir boyut katacaklardır. Amerika’da yapılan bir araştırmada insanların ortalama 102 civarında mobil uygulamayı cep telefonlarına yüklediği görülmüş. Özellikle oyunlar, mobil uygulamaların %41’lik bölümünü oluşturur. Asya ülkelerinde de son dönemde mobil uygulama indirme trendlerinde müthiş bir yükseliş söz konusu. Bu gelişen dünyada ve değişen pazarda elbette Türkiye de yerini almış durumda. Türkiye’de mobil uygulama konusunda ağırlıklı olan yaş aralığı 25 ve 44 arasındaki insanlardan oluşuyor. Sadece WhatsApp mobil uygulamasının dahi aylık 44 milyonluk ziyaretçi sayısı bulunuyor.
Yayınlanan rapora göre Türkiye’de 52 milyon sosyal medya kullanıcısının 44 milyonu bu platformları mobil uygulama üzerinden kullanıyor. Türkiye’de bir senede indirilen mobil uygulama sayısı neredeyse 350 milyona yaklaşıyor. Böyle bir hacmin ve popülerliğin egemen olduğu Türkiye’de mobil uygulamalara yatırım yapmak, firmalar için fark yaratan bir hamle oluyor.
Lizbon Cad. No: 33/4-5 Aşağı Öveçler Çankaya / Ankara