Elektronik ticaret kavramı henüz yeni bir kavrammış gibi görünse de esasen onun yolculuğu, neredeyse internetin hayatımıza girişiyle paralel şekilde ilerliyor. Sadece internet alışkanlıklarının değişmesi, akıllı telefon teknolojilerinin gelişmesi, dijital ödeme sistemlerinin çoğalması, e-ticaret hacmini büyüttü ve bu alanı görünür kıldı. Bu müthiş gelişim alıcılar kadar satıcılar, bir başka ifadeyle girişimciler için de son derece heyecan verici oldu diyebiliriz.
E-ticaret olarak kısaltabileceğimiz elektronik ticaret kavramı, temelde çeşitli ürünlerin ya da hizmetlerin reklam, satış ve dağıtım süreçlerinin online sistemler üzerinden organize edilmesi anlamına gelir. Esasen mantık çerçevesinde geleneksel alışverişten bir farkı yoktur; ancak kullanılan araçlar ve teknik detaylar, bu farkı oluşturur. Elektronik ticaret masaüstü bilgisayar, laptop, tablet ya da akıllı cep telefonları üzerinden 24 saat boyunca gerçekleştirilebilir. Bugün dünyadaki pek çok ufak ya da büyük şirketin kendilerini artık yavaş yavaş bu dünyaya kanalize etmeye başladıklarını görüyoruz. E-ticaret siteleri, normal web sitelerinden teknik anlamda ciddi farklılıklar içerir. Bu özel sitelerin alım-satım süreçleri söz konusu olduğu için çok daha güvenli bir altyapısı bulunur. Elektronik ticaret platformları, yazılım düzeyinde daha yoğun ve farklı bir içeriğe sahiptirler.
Elektronik ticaret sitelerinin oluşum aşamasında sunucuların, ödeme yöntemlerinin, domain seçimlerinin, tasarımın ve güvenlik sertifikasının çok büyük önemi vardır. E-ticaret sitesi kurulum süreçlerinde tüm bu detaylara hakim yazılım firmalarından profesyonel destek almak, sizin bir adım öne çıkarır.
E-ticaret sitelerinin hem müşteriler hem de satıcılar bakımından çok önemli avantajları vardır. Özellikle satıcılar için sahip olduğu avantajlara özel bir parantez açmamız gerekir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
• Ürünlerini 24 saat boyunca satabilecekleri bir platforma sahip olurlar.
• Ürünlere dair çok daha kapsamlı detaylara yer verme şansı bulurlar.
• Alışveriş süreci daha hızlı gelişir.
• Hedef kitle ile iletişim kurmak, hedef kitleyi genişletmek kolaylaşır.
• Depo konusunda ciddi avantajlar sağlar. İhtiyaçlara göre belli ürünleri ön plana çıkarır.
• Firmanın reklam ve tanıtım maliyetleri düşer.
• Firmanın tanınırlığı çok daha hızlı bir şekilde artar.
Elektronik ticarete dair bazı güncel veriler ve istatistikler, bu alandaki hacmin ne denli büyüdüğünü açıkça gösterir. Oluşturulan raporlara göre 2045 senesine kadar e-ticaret kullanımlarının %95 düzeyine yaklaşacağı öngörülüyor. Milenyum jenerasyonu, şu anda elektronik ticaretin en önemli kitlesini oluşturuyor. 2018 yılında Türkiye’de e-ticaret üzerinden alışveriş yapanların sayısı 31 milyonken bu sayı 2019 senesinde 38 milyona yaklaştı. Bu gelişimin belli bir ivmeyle devam etmesi hiç de sürpriz sayılmaz!
Merak ettikleriniz için buradayız…
Lizbon Cad. No: 33/4-5 Aşağı Öveçler Çankaya / Ankara