Gün geçmiyor ki teknoloji dünyasında hayran olunmayacak bir haber daha duyulmasın. Bu kez haber sadece teknoloji dünyasını değil, tıp alanında da epey heyecan yarattı. Sözü fazla uzatmıyor ve bu güzel gelişmenin detaylarına geçiyoruz. Bu kez gözler Amerikalı bilim insanlarının çalışmalarına çevrildi. Massachusetts Tufts Üniversitesi Allen Keşif Merkezi'nden bilim insanları bir milimetreden daha küçük robotlar üretti. Elbette gelişme bundan ibaret değil, üretilen bu robotlar bir ilk olma özelliği taşıyor. Tamamen canlı hücrelerden oluşan bu robotlar, yapay zeka tarafından tasarlandı ve Afrika pençeli kurbağalarından alınan kök hücrelerle yapıldı.
Kendi kendine hareket edebiliyorlar!
Canlı robotlar kendi yaralarını iyileştirebiliyorlar ve yine kendi kendilerine hareket edebiliyorlar. Yemek yiyemiyorlar, üreyemiyorlar ve 7 ile 10 gün arasında bir yaşam süresiyle aynı canlılar gibi nihayetinde ölüyorlar. Massachusetts Tufts Üniversitesi Allen Keşif Merkezi'nin Direktörü Michael Levin bu robotlar için "Bunlar yeni canlı makineler. Onlar ne sıradan bir robot ne de bilinen bir hayvan türü. Bu yeni bir insan yapımı yaşam formu: yaşayan, programlanabilir bir organizma..." dedi.
Görevleri Önemli!
“Xenobot”(zombi robotlar) isimli bu robotlardan beklentiler ise oldukça büyük ve önemli. Tıp dünyasında tıkanan damarların açılmasında, okyanusların mikro plastiklerden arındırılmasında ya da zehirli maddelerin bulunup yok edilmesi gibi alanlarda kullanılması hedefleniyor.
Lizbon Cad. No: 33/4-5 Aşağı Öveçler Çankaya / Ankara