Zaman, teknoloji ile birlikte çalışan eğitimcilerin zamanıdır!
31 MAYIS 2019
Zaman, teknoloji ile birlikte çalışan eğitimcilerin zamanıdır!
Bilgi girişini, bilginin yönlendirilmesini ve verilerin değiştirilebilmesini içeren kullanıcı etkileşimli programlara interaktif yazılım ya da daha Türkçe ifade ile etkileşimli yazılım deniliyor. Etkileşimli yazılım, özellikle eğitim alanında oldukça faydalı sonuçlar veriyor. Araştırmalara göre katılımcı eğitim ile öğrenme oranının ciddi ölçülerde arttığını söylüyorlar. Katılımcı öğrencinin olduğu derslerde eğitim hem öğrenci tarafından bireyselleştirilerek tam olarak algılanıyor hem de eğitimin niteliği öğrenci merkezli olmaya doğru evriliyor.
Öğrencinin eğitime katılımının aktif tutulması sadece derste, sırada oturup tahtaya bakarak gerçekleşmiyor. Bunun için başka eğitim materyallerine de ihtiyaç bulunuyor. Her öğrenci birey olarak kendi karakteristik özellikleri içinde öğrenirken onun özelliklerine doğru seslenmek gerekiyor. Tecrübe edilerek öğrenilen her şeyin daha uzun süre akılda kalıyor. Bu bilgiden hareketle, güncel teknolojiyi eğitim ile entegre ederek geliştirilen yeni model, öğrencileri kolaylıkla oyunun içine dahil edebiliyor. Bu model, etkileşimli model olarak isimlendiriliyor.
Çocuğunuz okuldan eve geldiğinde, odasının içinde bir dinozoru beslerken, çağları değiştiren bir savaşın hemen yanı başında durup olan biteni izleyebiliyor. Binlerce kilometre ötedeki bir müzeyi, evinde otururken izleyebiliyor, oradaki eserler hakkında bilgi sahibi olabiliyor ya da bir kimyasal tepkimenin, elektriksel devrenin, bir doğa olayının nasıl gerçekleştiğine dair bilgi sahibi olabiliyor. Bunun yanı sıra, etkileşimli yazılım sayesinde, bu olaya sanal olarak müdahale ediyor ve müdahalesi sonucunda gelişen yeni bir olayı da inceleme imkanı buluyor. Yabancı bir kelimeyi gördüğü anda anında çevirisini bulabiliyor. Çalıştığı ders ile ilgili bilmesi gereken her şeyi çok hızlı şekilde tarayarak öğrenebiliyor.
Etkileşimli yazılım ile interaktif dünyada öğrenmenin keyfini hep beraber deneyimleyebiliyorsunuz. Ansiklopedileri açıp sayfa sayfa çevirmenin keyfi elbette başka ancak hareketli dünyaları içinde çocuklarımızı masaya oturtmak bile zor olabiliyor. İnteraktif eğitimde çocuklar, kendi oyun dünyalarına dahil ettikleri her şeyi rahatlıkla öğrenebiliyor ve uygulayabiliyorlar.
Konu çocuklarımızın eğitimi ise teknolojinin sınırı yok. Bu sınırsız teknoloji çağında, çocuklarımızı kötü alışkanlıklardan uzaklaştırmanın en güzel yolu yasaklamaktan değil, daha eğlenceli ve daha sağlıklı olan imkanları sunmaktan geçiyor. Sürekli değişen görüntüler, hareket, hızlı tüketim ve akan enformasyon ile çocuklarımız doğru olanı kendileri seçebilecek bilgiye bizden önce sahip oluyorlar. Önemli olan çocukların “doğru” kriterlerinin, onun için sağlıklı ve faydalı olana yönlendirilmesi. Bu yönlendirilme de yine teknolojik oyuncaklardan geçiyor. Etkileşimli eğitim, eğitime bambaşka bakış açısı getirirken, öğrenmenin eğlenceli olduğunu da ispatlıyor.
Lizbon Cad. No: 33/4-5 Aşağı Öveçler Çankaya / Ankara