Teknolojik Manipülasyon Sanatı: “Sanal ve Arttırılmış Gerçeklik”
14 MAYIS 2018
Teknolojik Manipülasyon Sanatı: “Sanal ve Arttırılmış Gerçeklik”
Günümüzün gelişmiş olan iki temel teknoloji aracı; sanal gerçeklik ve arttırılmış gerçeklik, dijital çözümlerin odak noktası haline gelmiştir. Gerçeklik algısını değiştiren teknolojilerin kullanımı birçok alanda yaygınlaşmıştır. Daha yakından incelemek gerekirse sanal gerçeklik (VR) ve arttırılmış gerçeklik (AR) hakkında nelerden bahsedebileceğimize bir göz atalım.
Sanal gerçeklik, uygun teknolojik donanımların kullanılması ile kullanıcılarının gerçekte olmayan bir ortamı üç boyutlu olarak algılamalarına imkan tanır. VR içerikleri 360 derece kameralarla oluşturulur ve sanal gerçeklik gözlükleri ile izleyicilerine aktarılır. Simüle edilmiş içeriklerde üç boyutlu ortamlar kullanır ve panoramik yani art arda gelen görüntüler izlenilecek sahneleri oluşturur. Sanal gerçeklik teknolojisi eğlence ve oyunun dışında eğitim, tasarım ve sağlık alanlarında da kullanılır. Kullanıcılar bu teknoloji sayesinde daha önce hiç gitmedikleri yerleri keşfederek gezme şansı yakalayabilir. Sanal gerçeklik (VR) teknolojisini kullanarak bazı eğitim içeriklerinin oluşturulması ve aktarılması daha pratik olurken sağlık alanında da özellikle fobilerin tedavi edilmesi aşamasında teknolojinin kolaylık sağladığı kabul edilmiştir.
Artırılmış Gerçeklik (AR), cihazların cisimleri tanıma prensibine dayanan bir teknoloji ile geliştirilmiştir. Yani sanal görüntülerin gerçeğe entegre edilmesi söz konusu olmaktadır. Bu teknolojiyi kullanabilmek için AR’yi tanımlayabilecek akıllı cihazlara gereksinim duyulur. AR, daha çok eğlence, eğitim ve pazarlama alanlarında yaygın biçimde kullanılır. Pazarlamada arttırılmış gerçeklik kullanarak makyaj malzemelerinin kullanıcılar tarafından denenmesine izin verilmesi ya da kıyafetlerin satın alınmadan önce denenmesi bu teknolojiye örnek olarak gösterilebilir. Eğitimde ise konuların üç boyutlu anlatımını kitap üzerinde izleme imkanının sunulması referans olarak belirtilebilir.
Sanal gerçeklik (VR) gözlükleri kullanılırken fiziksel dünya ile bağlantının kesilmesi ve bilgisayar ortamında oluşturulan bir görüntünün içerisine girilmesi söz konusudur. Bu işlem sırasında gerçek dünyanın yön ve konum detaylarından yararlanılması gerçeklik algısının artmasına yardımcı olur. Ancak arttırılmış gerçeklikte fiziksel dünya ile iletişim kesilmez sadece ilişkilendirilir. Yani çevre ve cisimlerle ilişki kurulması sağlanır. Örneğin; alacağınız dekoratif bir eşyanın evin istediğiniz köşesinde nasıl görüneceğini önceden algılayabilmeniz mümkündür. Yani gerçek dünyaya sanal bir katman davet etme işi arttırılmış gerçeklik teknolojisi ile gerçekleşir. Sözün kısası gerçekmiş gibi!
Lizbon Cad. No: 33/4-5 Aşağı Öveçler Çankaya / Ankara