"Rahat Bir Nefes Alabilirsiniz; Robotlar İnsanların Yerini Almayacak!"
20 ARALIK 2017
"Rahat Bir Nefes Alabilirsiniz; Robotlar İnsanların Yerini Almayacak!"
"Rahat Bir Nefes Alabilirsiniz; Robotlar İnsanların Yerini Almayacak!"
Bu görüş Korn Ferry şirketine ait. Ne kadar haklı çıkacaklar bilinmez tabi, buna yazıyı okuduktan sonra siz karar verin.
Dijitalleşme, otomasyonun artması ve iş hayatında robotların daha fazla kullanılmasıyla, bazı mesleklerin tarihe karışacağı öngörüleri artık sıkça duyduğumuz bir şey haline geldi. Özellikle takla atan robot videoları ve gelen haberlerle birlikte hepimizi iş süreçlerinden dışlanabileceğimiz kaygısı sardı. Ancak, global insan kaynakları ve organizasyonel danışmanlık şirketi Korn Ferry’in yaptığı araştırma sonucuyla, içimiz rahatlayabilir. Çünkü araştırma; insan emeği değerinin, teknolojiye göre çok daha ağır basarak 2030'da 1.2 katrilyon dolara çıkacağını ortaya koydu.
Korn Ferry; dijitalleşmeyle birlikte robotların üstleneceği rolün artmasıyla insan emeği değerinin düşmeyeceği, aksine artacağını ortaya koydu. Yapılan araştırma; insan emeği değerinin, teknolojiye göre çok daha ağır bastığı sonucuna vardı. Sebeplerden biri; insanların yetenekleri ve potansiyeli sürekli şekillendirilebilir, insanların değeri daha fazla bilgi, deneyim ve kıdemi geliştirdikçe de artış gösterir. Diğeri ise; robotlar genellikle belirli bir amaca sahiptir ve zamanla amortismana neden olur.
Gelecekte insanın rolüne dikkat çekmek anlamında önemli ipuçları veren Korn Ferry "Future of Work" araştırması, insan emeğinin değerinin katlanarak artacağını gösteriyor. Buna göre küresel olarak insan emeğinin değeri 2030'a kadar 1,2 katrilyon dolara çıkacak. Bunun karşısında stoklar, gayrimenkul ve teknolojiyi barındıran fiziki sermayeninsei aynı dönemde 521 trilyon dolar olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Böylelikle önümüzdeki dönemde insan emeği değerinin fiziki sermayeden 2,33 kat daha değerli olması bekleniyor. Bu durumun ülkeden ülkeye göre de farklılık gösterdiğini belirten Korn Ferry Türkiye Teknoloji Sektörü Kıdemli Direktörü Caner Çınar; ABD gibi teknolojik olarak gelişmiş bir ülkede bile insan emeğinin fiziki sermayeye kıyasla 3,9 kat daha değerli olacağını beklediklerini belirtirken, Birleşik Krallık‘ta bu rakamın 4,23'e kadar yükseldiğini söylüyor.
Bir diğer nokta ise; insanlar için estetik kriterlerin çok önemli olması. Bu noktada araştırmalar; robotların verileri daha iyi ve daha hızlı sıkıştırabildiğini, önemli eğilimleri yakaladığını ve algoritmalarını gördüklerini ancak günümüz dünyasında estetik ve kullanışlılığın daha önemli olduğunu, bunun da insana olan ihtiyacı artırdığını ortaya koyuyor.
Firmaların, dijital dönüşüme uyum sağlamak adına çaba sarf etmesi gerekiyor. Tabi iş gücünün de bu dönüşüme uygun olarak tasarlanması gerekiyor. Korn Ferry tarafından yapılan çalışmalar, değişimin hem iş gücü niteliği hem de yönetim anlamında gerekliliğini dikkat çekiyor. Dijital potansiyellerini gerçeğe dönüştürmek isteyen firmaların, farklı düşünen ve daha fazlasını yapmaya istekli bir iş gücüne sahip olmalarının gerektiğini de özellikle vurguluyor.
Kaynak: BT Günlüğü Dergisi
Lizbon Cad. No: 33/4-5 Aşağı Öveçler Çankaya / Ankara