Dokunduğumuz zaman tepki alabildiğimiz dijital ürünlere alıştıkça, bize yanıt vermeyen bilgisayarlar, televizyonlara acıyan gözlerle bakıyoruz. Sürekli gelişen teknoloji ile donanırken, kimi zaman artık “seslensem de içerdeki dağ gibi ütüyü yapsa” dediğimiz kişi, bir yardımcı değil, robotumuz olabiliyor.
Bu noktada çocuklarımız bizden çok daha erken öğreniyor, çünkü okullarında “akıllı tahta”ları var ve akıllı tahta, onların hayatı içinde normal ögelerden bir tanesi olarak öğrencilik hayatlarını oldukça kolaylaştırıyor. Etkileşimli yazılım, “akıllı tahta” örneğinden de yola çıkarak şöyle anlatılabilir: “Yanıt verebilen ve her yanıta göre, amaç doğrultusunda çözüme uygun bir araç olarak kendisini geliştiren ürünler”.
Diyelim ki bir hesap makineniz var. Bu hesap makinesinde ayın belirli zamanları belirli hesapları yapıyorsunuz. Etkileşimli sistemlerde hesap makinesi, sizin girdiğiniz rakamları, yaptığınız hesapları, bu hesapları ağırlıklı olarak ne zaman yaptığınız gibi birtakım verileri biriktirerek size özel bir yapay zeka sistemi oluşturuyor. Bir sonraki hesap zamanında sizin yaptığınız işlemlerde, önceki verilere dayanarak çeşitli yönlendirmeler yapabiliyor ya da işlemlerinizde kolaylıklar sağlayabiliyor.
Ufkumuzu biraz daha genişletelim: Diyelim ki bir tarihi eseri görmek istiyorsunuz. Ancak bu eseri görmeye ne vaktiniz ne de bütçeniz yetiyor. Tarihi eserin sizin ayağınıza gelmesine ne dersiniz? İşte etkileşimli sistemler bu tip hizmetler de veriyor. Bir senaryo oluşturuluyor ve o senaryo ile sizin tarihi eseri görebileceğiniz simülatör gibi ekipmanlar, bir yapay zeka ile yönetiliyor. Tarihi eserin, zaman içinde uğradığı bozunmaları görmek mi istiyorsunuz? Bunun için ilgili komutları girmeniz yeterli oluyor. Senaryo dahilindeki her şeyi anında görmeniz, yaşamanız ve görsel öğeleri ile anlatmanız mümkün.
Çocuklar için de etkileşimli yazılım örnekleri var: “Dişlerimizi fırçalayalım” cümlesi tek başına çok normal bir anlatım ifade ederken, belirli bir süreliğine dişlerin içinde olan, ağız içindeki hareketleri birebir yaşayan ve bakterilerin dişlere nasıl zarar verdiğini, ilgili senaryo ile gözlemleyen bir çocuk için diş fırçalamak artık gelişigüzel bir uyarı niteliğinden çıkacaktır.
Etkileşimli yazılım, birçok sektörde kullanılabilen bir teknolojidir: Mağazada üzerinize giymeden kıyafet deneyebilirsiniz. Evinizin içini dekore ederken çeşitli alternatifleri deneyebilirsiniz. Aklınıza ne gelirse, ne hayal ederseniz onu uygulayabilirsiniz.
Şirketlerin eğitimlerinden, çeşitli organizasyonlarda yer alan gösterilere kadar büyük bir alanda kullanılabilen etkileşimli sistemler hakkında detaylı bilgi ve işbirliği için bizi arayın. Hayal gücünüzün sınırsızlığına inanamayacaksınız.