Büyük kara kaplı defterler, yıllar geçtikçe tozlanan pembe karton dosyalar, posta pulları, damga ispirtoları yerini sadece masaüstü bilgisayarlara bıraktı. 70’li yıllarda doğanlar, şimdinin çocuklarına, onların zamanında akıllı telefon olmadığını ve yaşanabildiğini anlatmaya çalışıyorlar. Tabii ki şimdinin çocukları bunu anlamakta güçlük çekiyor.
Aynı durum şirketler için de geçerli: Manuel olarak yapılan her şey artık dijitalleşti. Kurumsal şirketlerin bile geçiş aşamasında zorluklar yaşadığı bu çağa “Dijital Çağ” deniyor. Bu çağa ayak uydurma girişimlerine de “Dijital Dönüşüm” adı veriliyor.
Dijital dönüşüm, başlangıçta bir kültür olarak görülürken artık hayatın kendisi içinde bir zorunluluk haline geliyor. Dijital dönüşüm, insanlık evriminin bir parçası olarak görülürken bu evrimleşmeye ayak uyduramayan şirketlerin büyüme çapı fazla olmuyor. Kimi sektörlerde doğal seleksiyon erken görülürken kimi sektörlerde daha yavaş bir yok oluş yaşanıyor: Bu nedenle dijital dönüşüm şirketlerin yaşamsal ihtiyaçlarının en başında geliyor.
Dönüşüm de çok ayaklı bir süreç olduğu için hemen olup bitecek bir dönem olarak kabul edilmiyor. Maliyetli ve çok çaba gerektiren bir zamandan söz edilmesi de işin önemli boyutları arasında yer alıyor. Bunun için şirketin beslenme kaynaklarının acilen dijital sisteme dönüştürülmesi öncelikli olarak uygulanıyor.
Dijital dönüşümde inovasyon teknolojileri ve yapay zekanın kilit nokta olduğu gerçeği öne çıkıyor. Dünyanın önde gelen analiz şirketi Forrester Consulting, yaptığı araştırmada işletme ve kurumların %93’ünün dijital dönüşümde inovasyon teknolojilerini ön planda tuttuğunu belirtiyor. Araştırmada şirketlerin %92’sinin, birbiriyle iletişime geçen cihazlar, yani Nesnelerin İnterneti (IoT), %78’inin yapay zeka, %77’sinin öğrenen makineler, %70’i artırılmış gerçekliksanal gerçeklik, %68’i ise blockchain gibi inovasyon teknolojilerini kullandığını gösteriyor.
Şirketlerin hayatsal kaynaklarından birisi olan iş süreçleri yönetiminin de ilk elden dijitale dönüştürülmesi gerekiyor. İş süreçleri yönetimi kişilerin, kurumların, müşterilerin takip ve raporlama açısından aktif olarak kullandığı bir sistem olarak öne çıkıyor. Şirketin teknolojik inovasyona uyum göstermesinin birincil ispatının, iş süreçleri yönetiminin dijitale dönüştürülmesi olduğu uzmanlar tarafından sıklıkla belirtiliyor.
Şirketinizin, dijital evrimleşme çağında, doğal seleksiyona uğramaması için, özellikle iş takip süreçlerinde dijital dönüşümü gerçekleştirmeniz büyük önem taşıyor. Konu ile ilgili profesyonel bir ekiple çalışmanız, verimli ve proaktif bir çözüme ulaşmanızı hızlandırıyor.